08th May, 2016 Current Affairs Questions and Answers

Day Wise Current Affairs Quiz Questions and Answers on 08th May, 2016
1. What is the single emergency number which will be operational throughout India from 1st January?
1 जनवरी से पूरे भारत में कौनसा एकल आपातकालीन नंबर शुरू हो जाएगा?
[A] 125
[B] 116
[C] 207
[D] 109
[E] 112
Loading...
2. Which state has recently given the Jain community a minority status?
किस राज्य ने हाल ही में जैन समुदाय को अल्पसंख्यक का दर्जा दिया है?
[A] Maharashtra
महाराष्ट्र
[B] Punjab
पंजाब
[C] Bihar
बिहार
[D] Gujarat
गुजरात
[E] Rajasthan
राजस्थान
Loading...
3. Who won the 2016 Madrid Open Tennis Final in Men's category?
पुरुषों के वर्ग में 2016 मैड्रिड ओपन टेनिस फाइनल किसने जीता?
[A] Novak Djokovic
नौवैक जौकोविच
[B] Andy Murray
एंडी मुर्रे
[C] David Goffin
डेविड गोफ्फिन
[D] Tomáš Berdych
तोमस बेर्द्य्च
[E] Jo-Wilfried Tsonga
जो-विल्फ़्रिएद त्सोंगा
Loading...
4. Which country's Parliament has approved a bill reforming the country's pension and tax systems?
किस देश की संसद में देश की पेंशन और कर प्रणाली में सुधार हेतु एक विधेयक को मंजूरी दे दी गई है?
[A] Albania
अल्बानिया
[B] Greece
ग्रीस
[C] Brazil
ब्राज़ील
[D] Italy
इटली
[E] Germany
जर्मनी
Loading...
5. In which state is the Harmukh Khadi Gram Udyog Sansthan located?
किस राज्य में हरमुख खादी ग्राम उद्योग संस्थान स्थित है?
[A] Rajasthan
राजस्थान
[B] Himachal Pradesh
हिमाचल प्रदेश
[C] Punjab
पंजाब
[D] Sikkim
सिक्किम
[E] Jammu and Kashmir
जम्मू और कश्मीर
Loading...
6. Which actor has emerged as the number one actor in advance tax payments for 2015-16?
2015-16 के लिए अग्रिम कर भुगतान में कौन सा अभिनेता पहले स्थान पर है?
[A] Shah Rukh Khan
शाहरुख़ खान
[B] Ranbir Kapoor
रणबीर कपूर
[C] Akshay Kumar
अक्षय कुमार
[D] Salman Khan
सलमान खान
[E] Aamir Khan
आमिर खान
Loading...
7. In which country is the South Asia Initiative to End Violence Against Children (SAIEVAC) meeting held?
किस देश में बच्चों के खिलाफ हिंसा समाप्त करने के लिए दक्षिण एशिया पहल (SAIEVAC) की बैठक आयोजित की जा रही है?
[A] Thailand
थाईलैंड
[B] Vietnam
वियतनाम
[C] India
भारत
[D] Pakistan
पाकिस्तान
[E] China
चीन
Loading...
8. Recently which actor's biography authored by Aseem Chhabra was released?
हाल ही में असीम छाबड़ा द्वारा लिखी किस अभिनेता की जीवनी जारी की गई थी?
[A] Amitabh Bachchan
अमिताभ बच्चन
[B] Shammi Kapoor
शम्मी कपूर
[C] Shashi Kapoor
शशि कपूर
[D] Vijay Arora
विजय अरोरा
[E] Madhan Bob
मधन बॉब
Loading...
9. How many countries are attending the South Asia Initiative to End Violence Against Children (SAIEVAC) meeting?
कितने देश बच्चों के खिलाफ हिंसा समाप्त करने के लिए दक्षिण एशिया पहल (SAIEVAC) की बैठक में भाग ले रहे हैं?
[A] 8
[B] 11
[C] 7
[D] 10
[E] 9
Loading...
10. The United Nations (UN) has announced the establishment of the Multi-Partner Trust Fund (MPTF) to finance critical unfunded priorities in the response to which disease?
किस बीमारी के लिए महत्वपूर्ण अनिधिक प्राथमिकताओं के वित्तपोषण हेतु संयुक्त राष्ट्र (यूएन) ने मल्टी पार्टनर ट्रस्ट फंड (MPTF) की स्थापना की घोषणा की है?
[A] Australian encephalitis
ऑस्ट्रेलियाई इन्सेफेलाइटिस
[B] Malaria
मलेरिया
[C] Dengue
डेंगू
[D] Zika
जिका
[E] Yellow fever
पीत ज्वर
Loading...